onsdag 4 september 2013

Diagnos och prognos

Äntligen hemma igen efter Kvicks artroskopi på Strömsholm i tisdags. 200 mil tur och retur till Strömsholm från Rosvik. Vad gör man inte för sina fyrbenta...

Ortopeden Barbara Dyall undersökte Kvick innan operationen och kunde konstatera att även höger armbåge ömmade och skulle kräva operation. Inte riktigt vad jag ville höra just då. Det var redan tillräckligt ångestladdat att lämna Kvick för artroskopin. Om det skulle se riktigt illa ut i leden skulle jag vara tvungen att ta ställning till Det Tunga Beslutet. Om Kvicks armbåge skulle vara i för dåligt skick för att han någonsin skulle kunna få ett bra liv skulle det inte vara rätt att låta honom vakna upp från narkosen. Många tankar snurrade i huvudet när vi tog farväl av Kvick inför operationen. 

Några timmar senare ringde Susanne Åkerblom, som utfört artroskopin på Kvick, och meddelade att operationen hade gått bra. De hade tagit bort en lös benbit från leden, men själva leden var oskadd. "Han kommer att bli helt återställd". Åh, vilken enorm lättnad att få höra de orden!  Glädjetårarna fullkomligen strömmade ner för kinderna...

Kvick har fått diagnosen FCP, fragmenterad processus coronoideus, en form av armbågsledsdysplasi. Tyvärr visade det sig att Kvick måste operera även höger armbåge. Det ska göras så snart hans vänstra har läkt tillräckligt, prel om 4-6 veckor. Då hoppas vi kunna göra artroskopin på Djursjukhuset i Gammelstad i samband med att en specialist kommer upp. 

Prognosen för Kvick är väldigt bra och som det ser ut nu kommer han att bli helt återställd. Naturligtvis förutsatt att rehab går som den ska. Det kommer att bli en väldigt jobbig period för oss alla, men med den goda prognosen kan jag med gott samvete försvara mitt beslut att låta honom genomgå operationerna. 

Det svåraste kommer att vara att få Kvick att vara tillräckligt stilla. Redan ett dygn efter operationen ville Kvick röja, springa, hoppa och streta i kopplet. Idag, andra dagen efter operationen, är han klart uttråkad och less på tratt och burvila. Nu gäller det att komma på bra aktiveringsövningar för den ystra 5-månaders konvalescenten. Tips tas tacksamt emot!

Mer info om FCP finns på Strömsholms hemsida http://www.evidensia.se/1.0.2.0/1646/download_3731.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar